torstai 29. tammikuuta 2015

Steampunk FTW!

"Tulevaisuus kohtaa menneisyyden"
Olen viime aikoina enenevässä määrin kiinnostunut Steampunkista, ja yllätyin kun huomasin että lähipiirinikään ei tunnu olevan kovin kartalla mistä on kyse. Käytänpä siis yhden blogipäivityksen esittelemällä tämän science fictionin ehkä mielenkiintoisimman alalajin. Kuvia tulee poikkeuksellisen paljon jopa Tiekartan mittakaavalla, eli wanhan koneen tai hitaan liittymän omaavien kannattaa antaa hetken aikaa sivun latautua rauhassa. Kuten aina, kuvat saa isommiksi klikkaamalla.
Steampunk on käytännössä kirjallisuus-, elokuva- ja sarjakuvatyyli, jossa eletään vaihtoehtoisessa todellisuudessa, joka tyyliltään ja ulkoasultaan muistuttaa viktoriaanisen ajan Britanniaa. Digitaalisen kehityksen sijaan monet "nykyaikaiset" keksinnöt ovat kyllä olemassa mutta toimivat pneumatiikalla ja höyryllä. Monissa tarinoissa brittiläinen imperiumi on yhä olemassa ja politiikka pyörii joko uhkaavan tai olemassaolevan sodan ympärillä, ja cloak and dagger-agenttitarinat kuuluvat siihen olennaisesti, samoin kuin toinen toistaan mielikuvituksellisimmat (sota)koneet.

Steampunkin sydän ovat juuri mielikuvitukselliset laitteet, vanhanajan käytöstavat ja 1800-lukuinen kulttuuri yhdistettynä seikkailutarinoihin, hulluihin tiedemiehiin ja hurttiin huumoriin. Steampunk ei ota itseään liian tosissaan.
2000-luvulla Steampunk sai todella tuulta alleen ja nykyään voidaan puhua omasta alakulttuuristaan, sillä Steampunk-harrastajat ovat kehittäneet oman vaatemuodin, sisustuksen ja jopa slangin. On olemassa myös "Steampunk-musiikkia", joka ottaa paljon vaikutteitaan goottirockista ja industrial-musiikista.
Steampunk sai alkunsa kolmisenkymmentä vuotta sitten kirjallisuuden alalajina jonka esikuvia ovat sellaiset vanhat klassikkokirjailijat kuin H.G. Wells ja Mark Twain. Steampunk-kirjallisuudella ei ole varsinaista isää, mutta nimen Steampunk ilmeisesti lanseerasi K.W. Jeter. Nykykirjailijoista mm. Philip Pullman, China Mieville, Philip Reeve ja Jeff Vandermeer yhdistetään Steampunkiin.
Laitan tähän vielä lyhyen listan aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, sarjakuvia ja elokuvia. Ikävä kyllä varsinkin painettuna Steampunkia ei juuri ole suomennettuna tullut. Listojen perään laitan vielä lyhyen gallerian Steampunk-vaatetuksesta. Kesään mennessä meinaan muokata myös omaa olemustani samaan suuntaan. :)

Kirjallisuutta:

Philip Reeve: Kävelevät Koneet 1-4
Colin Greenland: Harmin Tiellä
Philip Pullman: Kultainen Kompassi
Nick Gevers: Extraordinary Engines
Cherie Priest: Boneshaker

Sarjakuvia:

Moebiuksen tuotanto
Alan Moore & Kevin O'Neill: Kerrassaan Merkillisten Herrasmiesten Liiga
Chuck Dixon & Guido Guidi: Transformers Evolutions: Hearts of Steel
Mike Mignola: Hellboy

Elokuvia:
Kerrassaan Merkillisten Herrasmiesten Liiga (2003)
Wild Wild West (1999)
Sherlock Holmes (2010)
Frankenstein's Army (2013)
Van Helsing (2004)
Liikkuva Linna (anime) (2004)
Steamboy (anime) (2004)















 



4 kommenttia:

  1. Hitsi kun en muista, mikä -punk se oli, jossa vaihtoehtotodellisuus hyödynsikin 1980-luvun teknologiaa!

    VastaaPoista
  2. Enpä ole moisesta kuullut, vaikka aika hyvin olen noista alalajeista perillä. Lähimpänä liippaavat ehkä Teslapunk ja Postcyberpunk?

    VastaaPoista
  3. Katoinko ihan väärin vai olikos tuossa viimisessä kuvassa megan massacre? :)

    -Puomininja

    VastaaPoista