tiistai 21. huhtikuuta 2015

Työtä jolla on tarkoitus

"Kukas kissan hännän nostaa ellei kissa itse."

Jälleen kerran pääsi keltainen lehdistö "uutisoimaan" järjestyksenvalvojasta jonka voimankäyttö oli liiallista. Näitä on nyt ollut taas ikävän paljon viime aikoina otsikoissa, olivat ne sitten ansaittuja juttuja tai eivät. Kaikki todellakaan eivät.

Laitanpa siis tähän nyt pienen otannan erilaisista vartijoille osuneista keikoista ihan vaan vastapainoksi molempien Ilta-Huuhaiden mässäilylle.

Nämä keikat ovat tapahtuneet Turussa, Helsingissä, Tampereella ja vaikka missä suunnilleen viimeisen vuoden aikana. Joudun vaitiolovelvollisuuden vuoksi jättämään nimet ja tarkat tapahtumapaikat pois, mutta eiköhän sisältö mene kuitenkin perille... Materiaalia olisi vaikka kuinka mutta tyydyn nyt tällaiseen nippuun:

- Järjestyksenvalvojat estivät tahallaan sytytetyn tulipalon leviämisen ja ottivat vielä kiinni palon sytyttäjän.
- Vartijat pelastivat nopealla toiminnallaan kahvilassa aivohalvauksen saaneen naisen hengen.
- Vartija huomasi iltapimeydessä pyörätuolistaan pudonneen henkilön joka ei päässyt enää itse ylös vaan makasi maassa sateessa. Vartija antoi oman sadevaatteensa henkilölle siksi aikaa kunnes ambulanssi saapui.
- Vartija meni sisään asuntohälytykseen ja pelasti savusta tajuttomaksi menneen iäkkään henkilön hengen lieden sytyttyä tuleen.
- Vartija ohjasi liikennettä ja avusti virkavaltaa liikenneonnettomuustilanteessa
- Järjestyksenvalvojat elvyttivät miehen defibrillaattorilla.
- Vartijat ottivat kiinni ja laittoivat rautoihin kultaliikkeen ryöstäjät.
- Vartija pelasti sairaskohtauksen saaneen naisen ensiavulla ja kutsumalla ambulanssin.
- Järjestyksenvalvojat ottivat itse kiinni osan ja neuvoivat poliisit ammattimaisen rikollisporukan jäljille: Kolme ihmistä poliisin mukaan, valtava määrä varastettua tavaraa ja huumeita talteen.

Kun jokin paikka hälyttää, on paikalla yleensä ensimmäisenä vartija. Joka ikinen päivä ympäri maata vartijat pelastavat henkiä, ottavat kiinni välillä isojakin rikollisia, sammuttavat tulipaloja, auttavat avuntarpeessa olijoita, helpottavat virkavallan työtä, neuvovat ja opastavat ihmisiä ihan jokapäiväisissäkin asioissa.

By the end of the day, aivan sama mitä meistä sanotaan ja millä otsikoilla roskalehdet myyvät surkeaa aviisiaan. Minä tiedän mitä minä ja kollegani oikeasti teemme työksemme. Ja olen siitä ylpeä.

1 kommentti: