tiistai 5. huhtikuuta 2011

Likaisia väripaletteja mustavalkopimiössä - Jan Saudek

Tiekartalla on nähty aika monenlaisia taiteilijoita. Nyt on tullut jälleen aika laajentaa hiukan repertuaaria ja ottaa esittelyyn valokuvaaja. Ja jälleen kaveri jonka osa teistä tunnistaa heti ja osalle tämä on varmasti täysin uusi tuttavuus. Molempi parempi.

Jan Saudek on tsekkiläinen, natsi-Saksan keskitysleirin kauhut läpikäynyt herra jonka tie läpi sensuurin ja Rautaesiripun mukanaan tuoman taiteilijoiden vainoamisen ja lupiensaantirumban ei ole ollut helppo.

Pinnallisesti katsottuna Saudek keskittyy ihmiseen, valoon ja varjoon sekä päällekäyvään väritykseen (mies maalaa värit jälkikäteen ottamiensa valokuvien päälle). Mutta oikeasti Saudek on enemmän. Hetken tarkastelun jälkeen hänen töistään löytää hurjan määrän piilomerkityksiä ja yhteiskunnallisia kannanottoja. Paljon menee varmasti myös ohi koska hänen työnsä ovat myös poliittisesti merkittäviä miehen kotimaassa.

Saudekin työt, vaikkakin sävyltään kaikki samanlaisia, ovat oivaltavia, kontroversaalisia, monipuolisia, äärimmäisen mustan huumorin sävyttämiä ja ajatuksia herättäviä. Hän on kuin figuratiivinen muuttuva labyrintti. En usko että yksinkertaisimmankaan näköisimmistä kuvista aukeaa koko totuus ennenkuin kuvaa on hetken katsellut ja miettinyt, ja toisaalta välillä kuva on itsessään ladattu täyteen selkeää, päällekäyvää tunnetta joka ei jätä arvailun varaa.




























I do not own rights to these images. Just giving the artist some space, credit and advertisement. Because I really like the art.

2 kommenttia:

  1. Hienoja kuvia. Sanoin pystyy ainoastaan sanomaan että hianoja kuvia, mutta mielessä ne kertovat enemmän kuin tuhat sanaa!! =)
    -Makke-

    VastaaPoista