Poliisijohtaja Paateron heittelemät ajatukset vartijoiden työnkuvan ja oikeuksien laajentamisesta ovat olleet viime aikoina laajalti esillä eri medioissa ja sen lisäksi se on herättänyt epätavallisen kiihkeätä keskustelua mm. internet-foorumeilla aiheen tiimoilta ja sen vierestä.
Henkkoht en usko ajatusten koskaan näkevän päivänvaloa ja tarkemmin ajateltuna hyvä niin. Se että vartijoille siirrettäisiin pienemmät sakotukset ja juoppoputkasysteemit vaatisi sen verran raskaasti lisäkoulutusta vartijoille, lakimuutoksia ja huomattavia muutoksia siinä miten turvallisuusfirmat asiat hoitavat että en usko että tämä tulee tapahtumaan. Enempää en jaksa aiheeseen ottaa kantaa.
Sen sijaan ihmisten keskuudessa kulkee näemmä yhä käsittämätön määrä harhaluuloja ja oletuksia mitä vartija saa ja ei saa tehdä. En lähde veikkaamaan mikä on blogini lukijoiden perustiedon taso mutta heitänpä tähän nyt tällaisia muutamia asioita joista tuolla keskustelupalstoilla väännetään (enimmäkseen äänessä siellä ovat ihmiset joilla ei ole oikeasti hajuakaan vartijan oikeuksista mutta pitäessään sitä älämölöään jättävät väärän tiedon kaikumaan), mutta joista ihmisillä tuntuu olevan aivan käsittämättömiä kuvitelmia. Ainakin te sitten tiedätte mikä on totta ja mikä ei.
-Vartijalla on ihan oikeasti oikeus ottaa kiinni henkilö, jonka teosta saattaa seurata vankeutta. Kiinniottoon on lainmukainen oikeus myös silloin, kun kyseessä on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos. Kiinniotto-oikeus on myös silloin, kun kyseessä on henkilö joka viranomaisen antaman etsintäkuulutuksen mukaan on pidätettävä tai vangittava. Mitä monikaan ei tiedä, on puolestaan se että itseasiassa sama oikeus on kenellä tahansa. Tätä kutsutaan jokamiehen kiinniotto-oikeudeksi. Tästä alaspäin mainitsemani asiat eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin.
-Vartijalla, joka on käynyt tarvittavan koulutuksen (joka täytyy uusia joka vuosi ja jonka kokeesta täytyy päästä läpi) on lainmukainen oikeus kantaa ja käyttää kaasusumutinta, teleskooppipatukkaa, patukkaa, käsirautoja ja joissain tapauksissa ampuma-asetta. Jälkimmäiseen on oikeus Suomessa vain arvokuljetus- ja henkilönturvatehtävissä olevat vartijat, sekä erikoisolosuhteissa (Suomessa lähinnä ydinvoimaloissa) työskentelevät vartijat.
-Vartijalla todellakin on lainmukainen voimankäyttöoikeus kiinniotto*-, poistamis- ym. tilanteissa. Jos kehotus ja käsky ei riitä, sitten mennään karumman kaavan kautta. Tarpeen vaatiessa roisto viedään tonttiin ja kovaa.
-Kun henkilö on kiinniotettu, vartijalla on oikeus suorittaa tälle turvallisuustarkastus, ja ottaa henkilöltä pois kaikki, minkä voidaan laskea olevan väline jolla henkilö voi tehdä vahinkoa joko itselleen tai ympäristölle.
Siinäpä teille lyhyesti faktoja joilla voitte oikaista urbaanilegendojen ja suoranaisten paskanjauhajien puheet. :)
*=myös jokamiehen kiinniotossa voi tiettyyn pisteeseen asti käyttää voimakeinoja
moro. oon muuttamassa uuteen osoitteeseen
VastaaPoista-Inkku-