maanantai 3. joulukuuta 2012

Altistus OC-kaasulle

Jokavuotinen työhön kuuluva voimankäytön kertaus aselupien ylläpitämiseksi on takana. Tällä kertaa lakipykälien kertauksen, huitomisten, vääntöjen ja raudoitusten ohella minulla oli ohjelmassani jotain vähän muutakin. Otin vapaaehtoisen altistuksen työssäni käyttämälleni OC-kaasulle. Tämä tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, että minua ammutaan kaasuvaahdolla kasvoihin.

OC:n vaikuttava ainesosa on kapsaisiini, eli se on periaatteessa samaa tavaraa kuin chili, mutta hirviömäisen paljon voimakkaammalla volyymilla. Vaahtomuodossa mönjä todella tarttuu kiinni ihoon ja imeytyy huokosiin. Ihollakin se polttaa niin että tuntuu pahalta mutta limakalvoilla (silmät, sieraimet, suu) se päästää kohdehenkilöllä ihan ikioman henkilökohtaisen helvetin irti. Varsinkin silmissä se tuntuu vähän samalta kuin jos niihin tökättäisiin palavat tulitikut.
 Hirviömäisen, useimmissa tapauksissa lamaannuttavan tuskan lisäksi kaasu muuraa väkisin silmät umpeen eli kivun lisäksi henkilö menettää oikeastaan kyvyn tehdä yhtään mitään.

Ensiapuna altistukselle toimii vanha kunnon vesi ja saippua, mutta koska kaasu nimenomaan imeytyy huokosiin ja limakalvoille, polte ei lakkaa nopeasti. Normaali palautumisaika, mikäli kunnollinen ensiapu on saatavilla, vaihtelee ihmisestä riippuen n. 10-30 minuutin välillä, mutta on myös tapauksia joissa henkilö ei ole ollut toimintakuntoinen tuntiin. Tässä kohtaa on pakko rehvastella että tämä äijä palautui seitsemässä minuutissa. ;)

OC on verrattain turvallinen puolustusase, koska sillä ei enimmäkseen ole juuri pysyviä haittavaikutuksia tai vaarantavia tekijöitä. Tietenkin allerginen tai hengitystiesairaudesta kärsivä ihminen on suuremmassa vaarassa (esim. hengenvaarallinen anafylaktinen sokki), mutta pääpiirteittäin tämä kaasu on suht vaaraton antamastaan karmeasta tuskasta huolimatta.

Rusakoista paikalla oli Tomi, joka kuvasi koko tragedian. Ikävä kyllä Blogger osoittaa jälleen surkeutensa eli ei jostain käsittämättömästä syystä anna ladata kyseistä videota tänne joten joudutte tyytymään korvikkeeseen eli Youtube-videoon jossa käyttäjä Vellu88 ottaa saman altistuksen kuin minä.

  Tässä kyseisen videossa esiintyvän kaverin kommentti kokemuksesta: "Oli muuten eka ja viimenen kerta kun oon maali miehenä--tässä kaasusumutin testin jälkimainingeista.. silmät sai ekan kerran auki ilman suihkua puolen tunnin päästä ja kirvelevä kipu on järkyttävä ei tee mieli rähinöidä enään.."

Tällaista myrkkyä siis kantavat mukanaan työtehtävissään vartijat, poliisit, vanginvartijat, rajavartijat jne.
 Sumutin ei kuitenkaan ole mikään kaikesta pelastava työväline. Itse olen Tommin kanssa ollut tilanteessa missä kohdehenkilö oli ottanut PCP:tä, huumetta joka saa tämän tuntemaan itsensä suunnilleen jumalaksi. Kaasu alkoi oikeastaan vaikuttaa riehujaan vasta siinä vaiheessa kun hän oli jo käsiraudoissa ja maassa makaamassa.

Kaiken kaikkiaan, kokemus oli erittäin tajuntaa laajentava. :D


Biisi omistettu OC-kaasulle ;)

2 kommenttia:

  1. Kuin tuhat naulaa iskisi takaraivoon silmien läpi, eikös se niin mennyt? :D

    nimim. "Kaasualtistus kahdesti" :D

    VastaaPoista
  2. "Joka kahdesti tätä vapaaehtoisesti kokeilee on joko masokisti tai täysi idiootti" - 1/3 purkin sisällöstä vasempaan silmään saaneena.. :D

    VastaaPoista