keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Lontoo, osa 4.1: Tower

Eräs reissun ehdottomista kohokohdista minulle oli visiitti Toweriin. Tokihan se nykypäivänä toimii ensisijaisesti turistirysänä, mutta hyvällä maulla toteutettuna sellaisena, minkä lisäksi historiafriikkinä sain siitä tietysti aivan valtavat kiksit.

Tower of London on ehtinyt "uransa" aikana toimia puolustusrakennelmana, kuninkaan palatsina (mitä se virallisesti on yhä), vankilana, mestauspaikkana, eläintarhana(!), kruununjalokivien säilytyspaikkana, rahapajana ja nyttemmin sitten museona. Kruununjalokiviä siellä säilytetään myös edelleen, tosin henkkoht epäilen että ne ovat replikoja ja että aidot ovat jossakin ihan muualla. Tosin paikan oppaat, legendaariset Beefeaterit, ovat itseasiassa huippukoulutettuja Hänen Majesteettinsa Puolustusvoimien sotilaita joilla on kaikilla kokemusta kentältä. Heistä enemmän kohta.

Tower Bridge Towerin pihalta nähtynä

Towerin vanhimmat osat rakennettiin Vilhelm Valloittajan toimesta jo vuonna 1078, mikä tekee paikasta lähes tarkalleen kaksisataa vuotta vanhemman kuin Turun Linnasta. Linnaa on ajalle (ajoille :)) tyypillisesti rakennettu uudestaan/lisää sitä mukaa kun joku kuninkaista on nähnyt sen omalle uralleen/egolleen tarpeelliseksi, ja esim. Robin Hoodista tunnetuksi tullut Rikhard Leijonanmieli rakennutti Toweriin vallihaudan.

Beefeater-oppaat, oikealta nimeltään The Yeomen Warders, jotka todella ottavat yleisönsä ja tempaavat heidät mukaansa pieneen aikamatkaan, hauskuttaen yleisöä lyhyillä tarinoilla, oudoilla faktoilla ja improvisaatiolla, ovat itseasiasiassa ammattisotilaita. Ennen kuin Beefeateriksi voi edes hakea, täytyy takana olla yli 20 vuotta mitalein tunnustettua upseerinuraa Brittien sotavoimissa, minkä jälkeen hyväksytyt joutuvat käymään läpi melkoisen koulutuksen johon kuuluu kirjaimellista koulunpenkkiä, pääaineena, yllätys yllätys, historia.

Towerin korpit ovat yksi paikan "jutuista". Legendan mukaan koko Englanti sortuisi jos kaikki Towerin korpit kuolisivat, ja nykyisin niitä kasvatetaan ja hoidetaan siellä. Korpeilla on nimet, jotka kaikki juontavat juurensa anglosaksilaisesta ja pohjoismaisesta historiasta ja mytologiasta. Omaksi riemukseni yksi korpeista on nimeltään Thor. :)

Meikä jaksaa harvemmin itse seistä kameran linssin puolella mutta tämä hetki oli liian hieno hukattavaksi

Towerista lisää ehkä vielä tänään. Silloin siirrytään sisätiloihin. :)

1 kommentti:

  1. Sulla on mainio ilme tuossa viimeisessä kuvassa. :)

    t. Kirsi

    VastaaPoista