Sain viimein kuvat taas toimimaan ihme kikkailun kautta. Palataanpa siis Toweriin.
Vaikka Tower onkin tänä päivänä Turun Linnan kaltainen museo, jonka sisällä ravaa kaksi miljoonaa kävijää joka vuosi, se on silti kokemuksena todella hieno.
Monelle historiafriikille British Museum on pääkohde Lontoon vierailun aikana, mutta käydessäni siellä minua enimmäkseen haukotutti. Siellä kaikki oli pakattu kolkosti vitriineihin loputtomalta tuntuvien suurien näyttelyhuoneiden massaan. Toki ymmärrän että se on ainoa keino tuoda esiin ehkäpä maailman suurin varastetun kulttuurin kokoelma, mutta samalla se myös kuorii esineistä historian hengen ja pelkistää kaiken vain lasin takana oleviksi vanhoiksi tavaroiksi ja kuivettuneiksi raadoiksi.
Tower sen sijaan elää omaa arkaaista elämäänsä kolossaalisten muuriensa suojassa ja tyytyy vain katselemaan ympärillään joka paikkaan päättömästi säntäilevää 2000-lukua ampuma-aukoistaan jotka kapeudessaan eivät päästä liikaa nykyaikaa sisälle.
Tottakai täälläkin on vitriinejä (pakkohan se on kun katseli täälläkin ihmiskarjan käyttäytymistä), mutta paikka itse ei ole muuttunut miksikään. Kävellessäni Wakefield Towerin kivilaatoilla yritin ajatella sitä kivi-ja lankkuhässäkkää joka Turun Linnan rakennustyömaa oli suunnilleen samoihin aikoihin kuin tämä "uusi" osa Toweria oli juuri valmistunut. Katsoin yli linnanpihan, hävitin turistit mielestäni ja olinkin aika nopeasti jossain aivan toisaalla.
Toweria on tosiaan rakennettu lisää ja uusiksi vuosisatoja, ja se näkyy myös täydellisissä arkkitehtuurin- ja tyylinmuutoksissa ympäri sisempää linnanpihaa. Laitan alapuolelle poikkeuksellisesti Wikipediasta (sen saa huomattavasti suuremmaksi hyvällä resoluutiolla) ongitun kuvan, joka on otettu suunnilleen kohdasta 22 tämän postauksen alimmaksi pistämältäni kartalta. Kuvasta näkyy selkeästi miten eri aikakaudet kulkevat käsi kädessä pitkin linnan sisempää muuria.
Ja kun aiemmin mainitsin että Tower on toiminut joskus raa'an historiansa hämärissä myös eläintarhana, en vitsaillut. Kuvassa entinen elefantin kammio. Elefantti päätyi Englannin hoviin vielä niinkin myöhään kuin 1623 lahjana Espanjan kuninkaalta, ja tarinan mukaan se oli pysyvästi kännissä koska sille ei annettu mitään muuta juotavaksi kuin punaviiniä. Muita eksoottisia luontokappaleita joita Towerissa asusti olivat ainakin tiikerit, leijonat, strutsit ja jääkarhu.
No niin, eiköhän siirrytä sisätiloihin viimein seuraavassa postauksessa... :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti